“A gyermeki léleknek a mese olyan, mint vetésnek a májusi eső.” — Zdeněk Svěrák

Virágok, kertek éve 2021.

A VIRÁGOK-KERTEK ÉVÉNEK záróprogramján vendégünk volt Molnár Krisztina Rita!

Ő adta át az "Olvasás bajnokának" Geml Majának a fődíjat.

Ötödikesek saját alkotásukat mutatták meg az írónőnek.

 

Díjazottak a VIRÁGOK-KERTEK ÉVÉBEN

Ők itt mind részt vehettek a KÖNNVJELZŐ OLVASÓVERSENY jutalomkirándulásán:

Az olvasás bajnokai alsóban és felsőben:

Geml Maja és Tamás Panna Barbara

Alsós  és felsős legjobb olvasóink:

ÜZENET A  DIADALOS GYEREKEKNEK!

Az idei könyvtári évet író-olvasó találkozó fogja zárni. Vendégünk lesz Molnár Krisztina Rita , a Maléna kertje , a Kréta-Rajz  és a Derűs hétköznapok című könyvek alkotója.  Az írónő képeslapot is küldött Nektek, továbbítom:

Jelmezverseny  farsang napján - a VIRÁGOK-KERTEK jegyében

 
Ma a Diadalban igazi karneváli hangulat uralkodott. Szebbnél szebb ruhakölteményekben  pompáztak a gyerekek. Ahogyan évek óta, az idén is lehetett csatlakozni a könyvtári évhez kapcsolódó jelmezversenyhez is. Így aztán már az első órában elindultam, hogy minden egyes osztályba bekukkantsak, s megkeressem a "kertek lakóit".

Hogy mi-minden lehet egy kerteben? Ennek csak a fantázia szabhatott határt. Gyönyörű, leginkább családi összefogással készült "kosztümöket" láthattam. Volt közöttük sok-sok pompás, üde virág, napraforgó, pitypang, több féle tulipán, de még cserepes virágok is akadtak! Ezek után már igazán nem csodálkoztam, amikor egy egész virágoskert jött velem szembe. Ráadásul egy fantasztikusan finom gyümölcsöt is felfedezhettem a maskarák között: dinnyét! Több  virágtündért is megcsodálhattam, de a kertek gondozása miatt sem kell a későbbiekben aggódnom, ugyanis csodás zöldségeskosarakkal, öntözőkannákkal, különféle szerszámokkal felszerelkezett kertészből sem volt hiány! Egy díszes kerti páva is megjelent a forgatagban, sőt egy méhecske is elrepült mellettem. Az első c-ben pedig összefutottam a virágöntöző esővel is. A  3. a osztályban  egy olyan mesehősnek örülhettem, akinek a kezében egy szál rózsa illatozott. A regényt - amiből előlépett -, megtalálhatjátok az Olvasóverseny listáján. Biztosan kitaláljátok, hogy ki volt ő....
Mindenkinek gratulálok, köszönöm a kedves szülők munkáját, a sok ötletes jelmezt!

 

Én magam is beöltöztem -   Molnár Krisztina Rita Maléna kertje című könyvének harmadik részében szereplő virágot választottam. Andi néni készítette jelmezemhez a kis ernyőcskéket - s minden osztály kitalálta a nevemet.
A Derűs hétköznapok pitypangról szóló részét  Fésűs Éva A  pitypang bóbitája című mesével együtt minden alsós osztály megkapta. Akár a közelgő rajzversenyhez is érdemes elolvasni....., ahogy Máli történetének folytatását is, a Kréta-rajz című könyvet.

 

MAGYAR NÉPMESE NAPJA 2021. 09. 29.

 

Benedek Elek születésnapján az idén is minden elsős és másodikos kisdiák meseajándékot kapott. Móni néni, iskolánk fantasztikus Mesélője most is szívből szívbe mesélt, ahogyan mindig is szokott : Az aranytulipán című népmesét hallhatták tőle a gyerekek. Bizony nem könnyű dolog egy egész évfolyamnyi kisgyerek figyelmét megragadni, s ébren tartani az ebédlőterem nem éppen meséléshez ideális körülményei között. Szerencsére Móni néni -  meg a mese  - még ezt a helyzetet is uralni tudta mindannyiunk örömére. Köszönjük szépen!!!!

 

Egy rövid részlet a meséből megnézhető : itt.

S  az ajándékozásnak még nem volt vége......A harmadik és negyedik osztály tanítói és Andi néni segítségével  a 3-4. osztáyosok virágos könyvjelzőket készítettek a kicsiknek. A könyvtári foglalkozás végén mindenki hazavihette a csodaszép alkotásokat. Bízom benne, hogy sok családban fognak "virítani " a könyvjelzők virágai - azaz egy mesekönyvbe téve esténként olvasáskor nézegetik majd...., és senkié sem szárad el mesehiány miatt..

Kitalálós...

Az 1-2. évfolyam osztályonként később a könyvtárba is ellátogatott. A polcok között tárgyakat keresgélve felfedezhették Az aranytulipán kellékeit. Aztán a megtalált holmikkal már igazán nem volt nehéz megeleveníteni magát a mesét.

 

Mese-játék

 

Királykisasszonyok , királyfiak, királyok, öregapók......csak úgy hemzsegtek a könyvtárban. Minden csoport igazán "jót játszott".
A 2. b-sek játékáról Szilvi néni jóvoltából felvétel is készült. Köszönjük! Az aranytulipán :
megnézhető itt,
ez pedig a mese vége.