“A gyermeki léleknek a mese olyan, mint vetésnek a májusi eső.” — Zdeněk Svěrák

2. évfolyam

Második osztálytól kezdve minden évben néhány olvasás órát a könyvtárban tartunk.

1. téma: A Könyvek  Birodalma

 

I. MESÉK - MESEVÁROS

A mesekönyveket a kuckó belső részén a kék abc betűinél találod.A polcok elején ismert mesefigurákat láthatsz.A  mesekönyveket  szerzőjük családnevének kezdő betűjénél találod meg.A szerzők nevének kezdőbetűje alapján a polcokat "utcáknak" neveztük el.Pl: Lázár Ervin meséit  az  L  utcában fogod megtalálni, pontos lakcíme: L utca 36  Felix Salten meséit   az  S  utcában fogod megtalálni, lakcíme: S utca 13.
 Egy szerző különböző művei ugyanazon házszám alatt laknak. A címek kezdőbetűi alapján tesszük sorba a polcon. Ilyenkor a címkezdő névelőt (a, az) nem vesszük figyelembe.Ha a mesegyűjteménynek  háromnál több szerzője van, a kötet címének kezdő betűjénél keresd!Pl: "Akik ki akarták merni a tengert"  című mesegyűjtemény az A utcában található.

II. VERSEK - VERSVÁROS

A verseskötetek  a szépirodalmi állvány külső részén találhatóak a Bóbitával jelölt polcokon, a piros abc-nél.A kötetek szerzőinek családneve szerint  kerültek a piros abc megfelelő betűihez.Pl.:  Weöres Sándor Bóbita című verseskötete  W utca 58-nál  található.

III.  TUDÓS KÖNYVEK- BAGOLYVÁROS  (A  polcok elején  baglyok jelzik)

Ezeken a polcokon a könyveket témájuk alapján csoportosítjuk, azaz egy csoportba kerülnek az azonos dologról szóló művek.Itt a polcokon számok segítenek az eligazodásban.A könyveket témájuk alapján  10 csoportra osztottuk 0-9, ezeket "kerületeknek" nevezzük.Minden témának saját száma van.Pl.: az 500. kerületben laknak a természettudományokról szóló könyvek.590. kerület: az állatokról szóló könyvek.595. kerület: a rovarokról szóló könyvek.

Pl: Bruce, Jim: Tücskök, bogarak és más, apró állatok című könyvének pontos lakcíme:   595. kerüle  B utca  90.  Azonos kerületen/témán belül a szerzők családnevének kezdőbetűi határozzák meg a sorrendet a polcon azaz kerületen belül az utcák abc sorrendben követik egymást.

IV. KISGYERMEKEK KÉZIKÖNYVTÁRA - ZSIRÁFVÁROS (A polcok elején zsiráfot találsz!)

Ha nem tudod  mit jelent egy szó, üsd fel a gyermeklexikonokat! Az Ablak-zsiráf, Szóbúvár, Szókincstár gyorsan segít!A lexikonok és szótárak varázsszava: az abc.Ezekben a könyvekben CÍMSZAVAK állnak betűrendben. A címszavakat magyarázat követi:  a SZÓCIKK.Az enciklopédiákban tartalomjegyzék, és mutatók segítik az eligazodást.

Pl.:500 C 31    Craig, Annabel*     Természettudományi kisenciklopédia        Az itt található könyvek gerincén piros csíkot találsz, ezzel jelöljük: ez KÉZIKÖNYV.A kézikönyveknek mindig kéznél kell lenniük -  hogy bármit megnézhessünk benne – ezért nem viheted ki őket a könyvtárból.

A Könyvek Birodalmáról készült egy bemutató. Nézd meg itt a prezit (válaszd a teljes képernyős nézetet!)

 

2. téma : A könyv legfontosabb adatai, és részei

Adatok: 1. A könyv  szerzői: író és rajzoló (idegen szóval: illusztrátor)

2. A könyv címe

3. A kiadó neve

4. A kiadás helye

5. A kiadás ideje

A könyv részei:

A könyvtárban az a szabály, hogy a könyveket a gerincükkel kifelé tesszük a polcra. Igen ám, de hol a könyv gerince?

Itt láthatod a könyv részeit:

Ha helyesen teszed vissza a polcra a könyvet, a gerincéről rögtön le tudod olvasni a szerzőt , a címet és a könyv lakcímét is!Képzeld a könyvnek fülszövege is van.Keresd meg a képen, hol található!

3. téma: A tartalomjegyzék

Ha szeretnéd megtudni, hogy Meseváros C utca 64-ben lakó Csihán király úrfi című meskönyvben hol találod a Szalonnafa című mesét, keresd a tartalomjegyzéket!                   

Ha szeretnéd elolvasni Tandori Dezső Az asztal című versét, keresd meg Versvárosban az F utca 94-ben  a Friss tinta című kötetet!Lapozz a tartalomjegyzékhez!

 

 

A tudós könyvekben a tartalomjegyzéken kívül a könyv végén elhelyezett tárgymutató segít megtalálni  az általad keresett fogalmakat.A mutatók betűrendben sorolják fel a kereshető szavakat.

4. téma: A gyermeklexikonok

 

                                                         

lexikonok és szótárak varázsszava: az abc.
Jól tudja ezt Maminti is. Amikor a Dömdödöm című mesében varázspálcájával odavarázsolt egy Természettudományi lexikont:

 "– Ezen ne múljon – szólt ekkor Maminti, és elővette zöld varázspálcáját. – Csiribi, legyen itt egy, csiribá, természettudományi, prics, kislexikon, prucs! És már ott is volt a lába előtt

– Hányadik betű az ábécében az a? – kérdezte Vacskamati.

– Hátulról vagy elölről számítva? – érdeklődött Aromo, de akkor már Nagy Zoárd diadallal felkiáltott:

– Itt van, az ötvenkilencedik oldalon! – És olvasta:

– „Anakonda (Eunectes murinus): állat, tíz métert is elérő, dél-amerikai óriáskígyó. Áldozatát körülgyűrűzi és összeroppantja.”

– Hát legyen neked ez a legszebb állat – mormogta Aromo, de mit volt mit tenni, el kellett fogadni Nagy Zoárd versét, íme kiderült, van anakonda nevű állat."

Ezekben a könyvekben CÍMSZAVAK állnak betűrendben. A keresett címszavakat tehát az ábécé, és az élőfejek  segítségével találod meg.
Az enciklopédiákban tartalomjegyzék, és mutatók segítik az eligazodást.

5. téma: A kölcsönzés

Fontos tudni a kölcsönzésről : amíg nálad van a könyv, Te vagy a felelős érte!Vigyázz rá!Ha bármilyen sérülés érné a könyvet, vagy netán elveszítenéd egy ugyanolyan könyvvel kell pótolnod!!!!

Választhatsz egy olyan könyvet, amit hazavihetsz és egy padkönyvet.Mik azok a padkönyvek?

Nézd meg a padkönyvekről szóló videót lejjebb!

Másodikosoknak szóló verseny!!!

  Könyvtári búvárkodás - feladatlap kitöltésével december 1. és március 31. között.

 Eredményhirdetés ezen az oldalon május 2. hetében!

6. téma: A padkönyvek